• Ana

ZDRAVJE ČREVESJA IN PREHRANA

V predhodnih objavah sem kar obsežno pisala o hormonih, hormonskih presežkih, primanjkljajih, ki jih lahko zdravimo bodisi z nadomestno terapijo, bodisi s prehranskimi dodatki. Če se še vedno ne počutimo v redu, moramo pomisliti na naše črevesje.


Kaj se dogaja z mojim črevesjem? Poznamo že stari rek: Zdravje se začne v črevesju.


Črevesje oz prebavni trakt je povezava z zunanjim svetom. Hrano, ki jo zaužijemo mora črevesje predelati, absorbirati, tudi zavreči. Črevesje je naš največji imunski organ, in je povezan s hormoni. Zdravje črevesja ima vpliv na hormone in pa tudi obratno. Bolečine v želodcu, žolčni napadi, napihnjenost, zapeka, driska... so znaki obolelega črevesja. Ko imamo ginekološke težave, se zdravimo, ko imamo migreno, zopet skušamo preprečiti bolečino....Zakaj pa do črevesja nismo tako pozorni?


Sindrom prepustnega črevesja

Najprej bom razložila kaj pomeni prepustnost črevesja. Enostavno bi lahko napisala, da so to luknje v črevesju oz. majhne razpoke med črevesnimi celicami. Če imamo razpoke snovi iz hrane prehajajo skozi razpoke v kri, četudi ne bi smele prehajati. Imunski sistem se odzove z alergijami ali avtoimunimi boleznimi.


Zakaj postane črevesje prepustno?

Največjo vlogo pripisujejo porušenju črevesne flore. Črevesna flora se poruši iz različnih razlogov. Bodisi zaradi zdravil, toksinov, nepravilne prehrane, kroničnega stresa, mikroorganizmov. Da bi bili zdravi iz vidika hormonskega ravnovesja, moramo uravnovesiti tudi črevesno floro. Glivične okužbe, ki se nam ponavljajo so pogosto posledica motene črevesne flore. Črevesna prepustnost je tudi podlaga za hormonsko neravnovesje.

Kadar se srečamo s prepustnostjo črevesja in moteno črevesno floro nam to da v vednost, da črevesna sluznica ne deluje tako kot bi morala.


Nekateri simptomi prepustnosti črevesja:

Alergija in slabo prenašanje določene hrane, atopija, astma, kronična utrujenost, Chronova bolezen, diabetes, ulceroznikolitis, soindrom razdražljivega črevesja, Hašimotov tireoditis, cistična fibroza, Raynaudov simptom, multipla skleroza, akne, ekcem, psoriaza, anemija, vitiligo, rak črevesja, akutni gastroenteritis...


Kaj narediti?

Uravnovesimo sluznico, vnesimo zdrave mikroorganizme in jih ohranjajmo pri življenju.

Uravnovesiti moram najprej kortizol in inzulin. Prvi nasvet je urejena prehrana.


NE jejmo živil, ki se končajao na "cidi". To so pesticidi, herbacidi, fungicidi...Izogiibajmo se umetnih sladil, sladkorjev, hidrogeniziranih rastlinskih maščob, alkohola, kofeina, barvil, konzervansov, in veliko aditivov (označeno na živilih kot E-ji). Za črevo so takšne snovi prenaporne, in bakterije se ne morejo boriti oz. izgubijo boj.


JEJMO živila, ki so čim manj predelana, in ki so starodavna. Primer je kostna juha, ki je temelj za rast dobrih bakterij. Lahko vzamemo prehranske dodatke L-glutamin, omega 3 maščobne kisline, origanovo olje, šisandro, pegasti badelj, artičoke.

Priporočljivo je jemati probiotike. Sev Plantarium 255V je najbolj učinkovit proti prepustnosti črevesja in razdražljivega črevesja. Če je črevesna flora dobra, se prepustnost hitro zaceli. Sev Plantarum lahko jemljemo v kombinaciji z Boulardi, ki krepi imunski sistem in preprečuje napenjanja. Probiotikov ni smiselno jemati, če se nismo pripravljeni odpovedati predelani in sladki hrani. Jemljimo jih zjutraj na tešče.


Poleg hrane na črevesje vpliva tudi stresni hormon kortizol, o katerem sem že pisala v enem od predhodnih člankov. Na črevesje ima pomemben vpliv počitek. Pa ne bi niti pomislili, kajne? Čez dan se zato ustavimo in zadihajmo. Sproščajmo se na način, ki nam samim najbolj odgovarja. Anksiozni in depresivni ljudje potrebujejo aktivnost, hiperaktivne osebe pa meditacijo, da se umirijo.


Misel za vas: Dovolimo se sprostiti. Kljub vsemu postavimo sebe na prvo mesto. Kaj vse

lahko v življenju dosežemo, če nimamo osnove-zdravja?

Vir: Knjiga Čudežna moč hormonov, avtorice: Sanja Toljan, dr. med.

74 views0 comments

Recent Posts

See All