• Ana

VLAKNINE IN HUJŠANJE

Živila bogata z vlakninami priporočamo vključiti v prehrano, saj imajo veliko pozitivnih lastnosti. Vlaknine nam podaljšajo občutek sitosti, zmanjšajo energijski vnos hrane, pospešujejo prebavo, po obroku pa nam zmanjšajo nihanje krvnega sladkorja.


Prehranske vlaknine se namreč ne morejo prebaviti. Prebavni trakt nima encimov, ki bi vlaknine prebavil, zato se neprebavljene tudi izločijo. V času hujšanja se priporoča vnos vlaknin nad 35g na dan, seveda ob uravnoteženem načinu prehranjevanja. Poskrbimo, da ob uživanju vlaknin spijemo dovolj tekočine.


Vlaknine delimo na topne in netopne vlaknine. Topne vlaknine nabreknejo in upočasnijo prebavo v želodcu. Topne vlaknine vplivajo na uravnavanje telesne teže, ker dajo daljši občutek sitosti. Poskrbijo pa tudi za počasnejši prehod glukoze iz obroka v kri. Vežejo nase holesterol in ga pomagajo odstranjevati iz telesa, ter tako uravnavajo raven holesterola v krvi. Topne vlaknine najdemo v lupini sadja, stročnicah, ovseni kaši, lanenih semenih, indijskemu trpotcu, slivah, brokoliju.

Netopne vlaknine omogočijo hitrejše prehajanje hrane in strupenih presnovnih snovi skozi telo, in so tako pomemben dejavnik proti zaprtju. Najdemo jih v živilih kot so oreščki, semena, stročnice, avokado, bučke, ovojnice žit.


Nasvet: Za malico si lahko pripravimo hiter puding z vlakninami brez dodanega sladkorja.

Sestavine za puding:

2 žlici indijskega trpotca

2 dcl smetane za v kavo (lahko uporabimo tudi vodo)

2 žlički sladila eritritol

60g borovnic

Postopek:

Indijski trpotec namočimo v tekočini (smetana/voda). Počakamo 10-15 minut da trpotec nabrekne in da nastane želatinasta snov. Borovnice spasiramo, ter jih primešamo k želatini indijskega trpotca. Primešamo še sladilo.
32 views0 comments

Recent Posts

See All