• Ana

VARNO NA VODENO VADBO

Vodene vadbe so v fitnes centrih zelo popularne. Če nam primanjkuje motivacije za trening, se lahko udeležimo vodene vadbe in tako opravimo trening. Veselo okolje, dobra glasba in motivacijski vaditelj so lahko razlogi, ki nas privabijo k udeležbi. Ne smemo pa pozabiti na pravilnost izvedbe gibalnih vzorcev. Ni namen, da se ob intenzivni vrsti vadbe spotimo z nepravilno tehniko izvajanja. Pomembno je, da vaje izvajamo pravilno in da je vadba varna za naše telo. Potrebno je pomisliti na tehniko izvedbe gibalnih vzorcev in se vprašati, ali je določena vadba primerna za našo stopnjo pripravljenosti.

V nadaljevanju vam podajamo 6 nasvetov, ki jih je vredno upoštevati pri udeležbi na vodenih vadbah.

Pred vadbo se posvetujte z vaditeljem

Če niste sigurni, ali bi se udeležili določene vadbe se najprej posvetujte z vaditeljem. Vaditelj vam bo razložil podrobnosti same vadbe in vas opozoril na kaj morate biti pozorni. Razložite mu vaše trenutno stanje. Morebitno odsotnost od aktivnosti, morebitne poškodbe in trenutno stopnjo aktivnosti. Vaditelj vam bo dal napotke primerne vašemu stanju. Če ste že dalj časa niste aktivni se udeležite lažje vadbe, ki bo primerna vaši trenutni pripravljenosti.

Naučite se pravilne izvedbe osnovnih gibalnih vzorcev

Preden se odločite za vstop na intenzivnejšo vodeno vadbo (poskoki, vadba z utežmi) poiščite pomoč trenerja in se najprej naučite osnov. Preden pristopimo k vodeni vadbi se je potrebno naučiti pravilne izvedbe osnovnih gibalnih vzorcev, kot je počep, izpadni korak, skleca... Ko osvojite pravilno izvedbo, bo vadba bolj varna in tudi bolj učinkovita.

Poskrbite za močne mišice trupa

Poleg pravilne izvedbe gibalnih vzorcev je pomemben tudi močan trup. Vzemite si 15 minut nekajkrat tedensko in izvajajte vaje za krepitev trupa. Močan trup bo tako preventiva pred poškodbami na vadbi.

Delajte na odpravi morebitnih pomanjkljivosti

Če vam gibljivost sklepov in fleksibilnost mišic preprečuje pravilno izvedbo gibalnih vzorcev priporočamo, da se posvetite odpravi določenih pomanjkljivosti. Ob posvetu vam lahko trener predpiše vaje, s katerimi boste izboljšali gibljivost in fleksibilnost. Z boljšo gibljivostjo in fleksibilnostjo boste gibalne vzorce izvajali pravilneje ter zmanjšali verjetnost poškodb.

Poslušajte svoje telo

Med samo vadbo je potrebno poslušati svoje telo. Še predvsem, ko se vadba približuje h koncu in smo že utrujeni. Ob utrujenosti se lahko tehnika izvedbe gibalnih vzorcev poslabša. Upočasnimo tempo vadbe ali pa si vzemimo kratek predah. Poslušajmo svoje telo in si tako vadbo v skupini prilagodimo glede na naše zmožnosti.

Vzemite si čas za počitek in regeneracijo

Počitek in regeneracija sta tudi pomemben del, ko planiramo vadbene aktivnosti na tedenski ravni. Na dan, ko nimamo vadbe si vzemimo čas za regeneracijo. Lahko se posvetimo raztezanju in samomasaži mišic.


9 views0 comments

Recent Posts

See All