• Ana

V KUHINJI IN V KOPALNICI: KAKAVOVO MASLO

Ojla,

veliko vas me je spraševalo kako lahko uporabite kakavovo maslo, zato sem se odločila napisati članek in predstaviti uporabnost te čudovite sestavine. Kakavovo maslo vsebuje antioksidante, ki so koristni za naš imunski sistem, pozitivno deluje na zdravje srca in preprečuje vnetja. Kakavovo maslo lahko uporabimo v kuhinji ter v kozmetiki.

Kakavovo maslo je zdrava nasičena maščoba (kot kokosovo olje) in ima nežno aromo po kakavu. V kuhinji ga lahko uporabimo pri peki slaščic kot nadomestek navadnega masla. Je odlična sestavina pri izdelavi domače čokolade, saj nam podari kremast okus.

V kozmetiki se kakavovo maslo pogosto uporablja v losijonih za kožo, mazilih in bleščilih za ustnice. Lahko ga pomešamo z eteričnimi olji, jojoba oljem, mandljevim oljem, kokosovim oljem in si izdelamo domači naravni losijon za telo. Izdelamo si lahko tudi balzam za ustnice z dodatkom eteričnih olj vanilije, mente, pomaranče. Koristi kakavovega masla:

- Preprečuje izsušenost in luščenje kože

Naravna nega za izsušeno in občutljivo kožo, saj ne vsebuje aditivov, dišav, barvil...Vsebuje naravne antioksidante, ki pomagajo koži od znotraj. Se hitro vpije in hrani kožo dlje časa.

- Preprečuje staranje kože

Zaradi vsebnosti antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo staranje kože. Prav tako preprečuje razne kronične bolezni, kožne degeneracije, občutljivosti, celične mutacije, izboljša elastičnost kože.

- Pomaga pri kožnih opeklinah, izpuščajih

Kakavovo maslo lahko pomešamo z Aloe vera gelom in eteričnim oljem čajevca in namažemo na kožne opekline.

- Pomaga pri ranah na ustnicah-herpes in v ustih

Namažite nekaj kokosovega masla na ustnice pri pojavi herpesa. Pri ranah v ustni votlini pa zadržite utekočinjeno maslo nekaj minut v ustih ter ga nato izpljunite.

- Uporaba masla za britje

Pred britjem si nanesemo malo kakavovega masla na kožo in se tako izognemo kupljenim izdelkom za britje. Koža bo po britju navlažena in mehka.

Upam, da vam je bil članek v pomoč in da boste preizkusili kakavovo maslo to poletje :) Jaz ga zagotovo bom, saj z njim izdelujem domačo čokolado, izdelala pa si bom tudi domačo kremico za telo.

3 views0 comments

Recent Posts

See All