• Ana

UVOD-ŽITA IN BOLEZNI

Ojla,

odločila sem se deliti z vami povzetek iz knjige Požgani možgani. Zakaj? Ker sem vesela, da sem uspela kočno prebrati knjigo, na kateri se mi že dolgo časa nabiral prah na polici in ki mi je razsvetlila razmišljanje. Blog zapisi bodo objavljeni po delih in bodo v obliki povzetka knjige, ki jih z veseljem delim še z vami. Knjigo je napisal David Perlmutter, medarodno priznani nevrolog in strokovnjak za prehrano, ki je prejel številne nagrade ter se podpisal pod števile knjige. Knjiga ni priročnik o zdravstveni prevenciji ali dieti, avtor le razloži na razumljiv način zakaj se pojavljajo možgaske bolezni, kot je Alzheimerjeva, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, srčne bolezni, rak...

Avtor se sprašuje o vzrokih novodobnih bolezni, npr. zakaj strmo narašča debelost, srčno-žilne bolezni, demenca ter poda rešitve.

Vpeljava pšeničnega zrna je eden največjih dogodkov, ki pelje v zaton možgaskega zdravja. Res je, da so naši predniki jedli žita, ampak to je bilo pražito, imenovano pirika. moderno križanje in tehnologija modificiranja genov sta dosegli, da novodobna pšenica nima iste strukture kot pražito. Avtor označi gluten kot "tiho klico", saj je trajno škodljiv, ne da bi tega sploh vedeli oz občutili (tudi če nismo alergični na gluten).

Obstajajo povezave med: glutenom i depresijo, sladkorno boleznijo in Alzheimerjem, saj vse bolezni izhajajo iz istega vzroka.

S prehrano si lahko pomagamo pri naslednjih boleznih: ADHD, anksioznost in kronični stres, črevesne tegobe, debelost, depresija, diabetes, epilepsija, kronični glavoboli in migrene, motnje v razpoloženju, nespečnost, težave s spominjanjem, težave s koncentracijo, Tourettov sidrom, vneta stanja in obolenja, kot je artritis... npr:. Epilepsijo je mogoče pozdraviti z izločanjem ogljikovih hidratov, žita zamenjajmo z maslom in jajci.

Problem je, ker v supermarketih naletimo večinoma na hrano s predelanimi maščobami in sladkorjem. V preteklosti je človeško telo težko dobilo glukozo, zato so se razvili procesi skladiščenja. Pomislite pri sebi kaj zaužijete za malico? piškotke in kavo? rogljiček? kakšno čokoladko iz avtomata...? Vsa ta in še večina druge hrane povzroča vnetja, saj je pri vsrkanju glukoze iz te hrane prisoten inzulin, ki podpira nastanek tolšče in pospešuje vnetje. Kako se razvije diabetes tipa 2, si lahko preberete tukaj: https://www.melysmeals.si/blogs/news/kaj-je-sladkorna-bolezena-tipa2-in-zakaj-jo-dobimo

V knjigi avtor razloži dejavnike, ki so spodbujevalci bolezni:

Gluten in ogljikovi hidrati so spodbudniki, vnetnih procesov, tudi v možganih, a tega sploh ne vemo, ker tega ne čutimo oz nas ne boli..Dva največja mita sta, da je dobra hrana tista nemastna z veliko OH in da je holesterol škodljiv. Je pa prav nasprotno.Visok holesterol znižuje tveganje za možgasko bolezen i krepi dolgoživost. Študija dokazuje, da holesterol možgane varuje. Kaj pa sploh pomeni normalen krvni sladkor? Imamo neka uveljavljena merila, a če bi pokukali v notranjost slinavke in videli kako se muči za izčrpavaje inzulina bi vam vzelo sapo. Dobro bi bilo, ča bi opravili inzulinski test na tešče. Vzrok težavam so vnetja. Bolezen koronarne arterije ima več opraviti z vnetjem kakor povišan holesterol.Težko je zamisliti, da bi možgansko vnetje lahko pripeljalo do Parkinsove bolezni, avtizma, depresije, ravno zato, ker možgani nimajo receptorjev za bolečino. LDL smo pa označili kot slab holesterol, a LDL to sploh ni. Kaj je LDL si lahko preberete tukaj: https://www.melysmeals.si/blogs/news/jej-mascobe

"Znatne količine OH, ki jih zaužijemo v hrani so ognjeni vihar, ki tiho divja v naših telesih in možganih".

Do naslednjega zapisa...

3 views

Ana Budin

infofitsem@gmail.com

Prehranska svetovalka in osebna trenerka fitnesa.

Lastnica portala fitsem.si, avtorica knjige "Ko zadiši po kruhu", razvoj novih receptov.

KONTAKTNI PODATKI PODJETJA:

Matjaž Budin s.p.

Zapučke 16B

5290 Šempeter pri Gorici

e-mail: infofitsem@gmail.com

POGOJI POSLOVANJA