• Ana

TELOVADBA PO PORODU

Updated: Feb 13, 2019

Velikokrat postavljena vprašanja so, kako bom telovadila po porodu, kdaj lahko začnem, katere vaje lahko izvajam itn...

V fitnesu se spominjam dveh novo pečenih mamic, ki sem ju pospremila na ogled fitnes centra. Na urniku vadb sta bili najbolj zainteresirani za pol urno visoko intenzivno vodeno vadbo. Opozorila sem ju, da bi bilo najprej smiselno okrepiti jedro telesa, in nato postopoma pričeti s težjimi vadbami. Ampak nista bili kaj dosti zainteresirani. Misel na izgubo odvečnih kilogramov je bila na prvem mestu. Napaka in opozorilo vsem mladim mamicam!

Pomembno je da vemo, da s telovadbo po porodu ne smemo prehitevati, in da moramo biti nežne do svojega telesa. Tukaj mislim na vse ženske; tiste, ki ste bile pred porodom in nosečnostjo aktivne, in tudi tiste malo manj aktivne.

Začeti s telovadbo po porodu je priporočljivo po šestih do osmih tednih po odobritvi zdravnika. Izvajamo počasne vaje za krepitev jedra telesa, medeničnega dna, vaje za krepitev zadnjice.

Pravilna izbira vaj je zelo pomembna. Odsvetujejo se poskoki, klasični trebušnjaki, in visoko intenzivne vadbe. Če imate diastazo mišice rektus abdominis (diastaza rektusov) boste s takšnim načinom vadbe zadevo samo poslabšale. Če ni mišic, ki bi držale organe in so mišice medeničnega dna šibke, si lahko z nepravilno vadbo naredimo samo škodo. Če imate težave z medeničnim dnom, urinsko inkontinenco in povešenimi organi izberite prave vaje s katerimi lahko omenjene težave odpravite.

Ni pravila. Tudi športnice, ki so izvajale pred nosečnostjo in porodom intenzivne treninge, morajo po porodu izbirati vaje, ki so primerne za žensko po porodu. Diastaza mišice rektus abdominis se lahko pojavi tudi pri športnicah.

Več o diastazi rektusov in pravilnih vajah pa v eni od naslednjih objav.

25 views0 comments

Ana Budin

infofitsem@gmail.com

Osebna trenerka fitnesa in prehranska svetovalka.

ustanoviteljica fitsem.si, avtorica knjige "Ko zadiši po kruhu"

KONTAKTNI PODATKI PODJETJA:

Matjaž Budin s.p.

Zapučke 16B

5290 Šempeter pri Gorici

e-mail: infofitsem@gmail.com

POGOJI POSLOVANJA