• Ana

OH, TA INZULIN! (1. del)

Ojla,

danes bo tema, kot je tudi iz naslova razvidno-o hormonu inzulinu.

Na kaj najprej pomislite ko slišite besedo inzulin? Na debelost, sladkorno bolezen, ogljikove hidrate..? Mene spomne na trebušno slinavko, saj ga le ta izloča :)

Sigurno poznate vsaj eno osebo, ki ima diabetes. Ponavadi je to starejša oseba. Ampak v današnjem stilu življenja in zaradi sodobne prehrane zbolevajo za sladkorno boleznijo tudi mladi.

Poznamo dve vrsti sladkorne bolezni:

Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimuna bolezen, ki se že razvije v mladosti. Pri temu tipu se ustavi proizvodnja inzulina. Oboleli inzulin nadomeščajo z injekcijo.

Sladkorna bolezen tipa 2 pa ni odvisna od inzulina, ki ga telo proizvaja. Gre za to, da celice inzulina ne prepoznajo ali pa sprejemajo. Dobra novica je, da diabetes tipa 2 lahko reguliramo.

Skoraj 90% ljudi zboli za diabetesom tipa 2.

Zakaj se diabetes tipa 2 sploh pojavi?

Inzulin izloča trebušna slinavka. Sladkor, ki smo ga pojedli je izkoriščen ravno zaradi inzulina. Prav tako višek hrane ne bi bil shranjen, če ne bi bilo inzulina. Kam se višek shrani? Seveda v maščobo, kar pa nam puncam ni najbolj všeč, kajne? :) Ker v preteklosti ni bilo trgovin, in so ljudje jedli poredko, je inzulin opravil funkcijo zalog za prihodnje dni, ko ni bila hrana dostopna.

Če jemo preveč ogljikovih hidratov, trebušna slinavka izloči tudi več inzulina. Ogljikovi hidrati so danes najdostopnejši, najcenejši...in ne samo to, tudi priporočajo jih kot osnovo prehrane iz vseh strani, čeprav se je prehranska piramida že nekaj let nazaj spremenila.

Moje mnenje je, da se hidratom ni treba panično odpovedati, le jejmo kvalitetne hidrate. Naj bodo čim manj predelani (ajda, kvinoja, kaljena žita...). Predelani hrani se je potrebno izogibati (piškoti, rogljički, testenine...). Ogljikovi hidrati naj sicer ne predstavljajo glavnine obroka (še najmanj pri modernemu človeku, ki veliko sedi), ampak naj predstavljajo manjšo prilogo k ostalim makrohranilom.

Trajno povišan inzulin je pomemben tudi iz hormonskega vidika, saj blokira nastajanje rastnega hormona, hormona ščitnice, ženskih in moških spolnih hormonov, ter povzroča neravnovesje kortizola. Motnja s povišanim inzulinom se imenuje inzulinska rezistenca. To pomeni, da je v obtoku preveč inzulina, celice so postale nanj odporne in ne reagirajo več (morale pa bi ga absorbirati).

Eden od pogostih sindromov, ki se pojavlja pri mladih dekletih je PCOS ali sindrom policističnih jajčnikov. Dominantna motnja se nanaša prav na inzulinsko rezistenco. Dekleta, ki nimajo uravnovešenega inzulina, in ki se ne prehranjujejo zdravo, lahko PCOS pozdravijo z zdravim načinom prehranjevanja.

Tako, da ne bo članek predolg, bom prihranila nekaj vsebine za naslednjič, ko bom pisala kako uravnovesimo inzulin in kakšna je povezanost inzulina z ostalimi hormoni. Zato ostanite z menoj :)

Do naslednjič..

4 views0 comments

Ana Budin

infofitsem@gmail.com

Osebna trenerka fitnesa in prehranska svetovalka.

ustanoviteljica fitsem.si, avtorica knjige "Ko zadiši po kruhu"

KONTAKTNI PODATKI PODJETJA:

Matjaž Budin s.p.

Zapučke 16B

5290 Šempeter pri Gorici

e-mail: infofitsem@gmail.com

POGOJI POSLOVANJA