• Ana

KURKUMA + kako si pripravim kurkumino mleko?

Ojla, danes sledi članek o kurkumi, saj se ta začimba znajde vsak dan na mojem jedilniku in prav tako verjamem v njene zdravilne lastnosti.

Kurkuma je azijska začimba, ki raste v tropskih krajih, predvsem v Indiji. Dodana je kot sestavina v začimbno mešanico Curry. Kurkuma se uporablja v medicini in kulinariki v Indiji že več kot 5000 let.

Pozitivne lastnosti kurkume: Izboljšuje imunski sistem, bori se proti rakavim obolenjem, pomaga preprečiti Alzhajmerjevo bolezen, znižuje raven stresa, ima antidepresivni učinek, protivnetni učinek, zmanjšuje možnost srčnih obolenj, je antioksidant, upočasnjuje staranje.

Kaj je kurkumin? Kurkumin je sestavina kurkume, ki ima več kot 100 farmakoloških učinkov. Vsebuje antioksidante in odlikujejo jo protivnetne lastnosti. Za boljšo absorbcijo je kurkumo potrebno zaužiti s poprom in maščobo.

Koliko kurkume zaužiti? Kurkumo lahko zaužijemo 1/2 čajne žličke vse do 1,5 čajne žličke. Količino lahko povečujemo postopoma.

Kako jo lahko uporabimo? Kurkumo lahko dodamo v juhe (prija k lečini), k rižu, dobro se poda k pečenemu krompirju, jajcu, pečeni cvetači. Kurkumo lahko tudi primešamo k čaju, v smoothie, k jedem s tofujem, primešamo jo lahko k olivnemu olju in tako dobimo polivko.

Kako si pripravim kurkumino mleko? Zelo rada imam topel napitek iz kurkume. Po navadi ga spijem zjutraj, na tešče. Predvsem se prileže v hladnih zimskih dneh. Ker si pripravim okusen napitek, in je po vrhu še zdrav, sem ga zamenjala z napitkom iz kakava.

Kako pripravim napitek? V skodelico nalijem 2 dcl mleka, dodam žličko kurkume, cimet, poper, ingver in včasih žličko medu. Vse skupaj premešam. Okusen in zdrav napitek je pripravljen!

Kurkumo lahko uporabljamo tudi v kozmetične namene.

Kurkuma

4 views0 comments

Recent Posts

See All