• Ana

KAKO USTVARITI TIP TRENINGA, KI DELUJE

Prišlo je novo leto, z njim pa so prišli tudi novi cilji. Novo leto si predstavljamo kot nov začetek, vsak od nas pa si prizadeva postati boljša verzija sebe, z željo živeti bolj zdravo in trudimo se izboljšati kvaliteto življenja. Med zastavljenimi cilji se zelo pogosto najde želja po aktivnosti. Postavi se vprašanje, kako sestaviti program treninga, ki bo deloval za nas. In predvsem, da bo program treninga deloval dolgoročno, saj želimo gibanje vključiti v naš način življenja.


Poglejmo si nekaj točk, ki nam bodo olajšale odločitev kako ustvariti tip treninga, ki bo deloval za nas. Najprej se moramo vprašati kaj nas veseli in kaj želimo doseči z vadbo. Izberimo tip vadbe, na katero bomo hodili z veseljem. Mogoče je to pilates, joga, vadba ki vključuje plesne korake, mogoče pa se že več časa odločate začeti z vadbo v fitnesu. Vsaka vrsta vadbe pa ima lahko drugačne rezultate, zato moramo vedeti, kaj je naš cilj. Pilates vadba nam bo dala drugačen rezultat, kot trening na kolesu.


»Če si mislite, da boste dobile »dvignjeno« in čvrsto zadnjico v enem mesecu, potem noben program ne bo ustrezal«.


Ko si sestavljamo urnik kako vključiti vadbo v naš vsakdan se moramo vprašati na tedenski ravni kolikokrat lahko realno pridemo na vadbo in kateri del dneva imamo največ energije. Vprašajmo se, kolikokrat lahko vključimo vadbo v tednu, in ne kolikokrat si želimo biti aktivni v tednu. Izberimo uro glede na to, kakšen tip ste. Škoda je vstajati zgodaj pred službo, če nismo jutranji tip človeka in nam to predstavlja nelagodje. V takšnem primeru ne bomo vztrajali daljše obdobje.


Imejte dober plan. Če mislite, da sami nimate dovolj znanja, potem se obrnite na strokovno osebo. Trener v vašem bližnjem fitnes centru bo sestavil plan treninga, ki je prilagojen vašim potrebam, glede na zastavljen cilj. Ni pa samo cilj tista glavna točka. Plan mora biti prilagojen tudi iz vidika vaše gibljivosti v sklepih, fleksibilnosti mišic, upoštevati pa je treba tudi morebitne poškodbe in bolečine.


Program naj bo prilagojen vašim trenutnim telesnim sposobnostim. Program treninga in vadba, ki je pretežka za vašo stopnjo pripravljenosti, vas bo kaj hitro odvrnila. Poleg nezadovoljstva, pa si ne boste nič kaj veliko dobrega naredili za svoje zdravje. Ravno nasprotno. Program treninga naj bo prilagojen vaši telesni pripravljenosti, saj boste tako vadbo opravili varno, postopoma boste napredovali in tako postali bolj zadovoljni. Dosegli boste rezultate, kar bo vaš velik motivator.


Cilj razdelite na manjše delčke in spremljajte svoj napredek. Na primer cilj izgube telesne teže si razdelite na manjše cilje, ki jih umestite v vsakodnevno rutino. Če je vaša šibka točka nehranljiv zajtrk, potem si napišite recepte za varianto, ki je bolj zdrava in jo vključite v svojo jutranjo rutino. Gre samo za navado, ki jo osvojimo z vztrajnostjo. S treningom začnite počasi. Mogoče enkrat do dvakrat tedensko. Vzemite si dovolj počitka, ter pustite še kakšen izziv za naslednji trening. Tako boste komaj čakali na naslednji termin.


Smiselno je spremljati svoj napredek. Izdelajte si dnevnik prehrane in

dnevnik treninga, ter vpisujte svoje izpolnjene cilje. Rezultate pri rednem obisku vadbe boste kmalu opazili, kar vam bo prineslo zadovoljstvo in razlog za nadaljnjo za vztrajnost.


»Naj bo vaše zdravje na prvem mestu. Zmorete, le začeti je treba«.9 views0 comments

Recent Posts

See All