• Ana

KAJ MENIM O VEGANSKEM NAČINU PREHRANJEVANJA?

Ojla,

kot že sam naslov pove, bo članek na temo veganskega načina prehranjevanja.

Najprej moram povedati in poudariti, da nimam nič proti raznim načinom prehranjevanja, dokler oseba poskrbi z vnosom v svoje telo potrebna hranila. Pogosto se pa žal zgodi, da zaradi pomanjkanja znanja, časa, idej v telo ne vnesemo dovolj potrebnih hranil.

Pogosto se tudi zgodi, da v hitrem tempu življenja veganski način prehranjevanja preide v prehranjevanje s pretežno ogljikovimi hidrati. Ko nimamo časa za pripravo obrokov, ki naj bi v večini vsebovali predvsem veliko raznovrstne zelenjave posežemo po kruhu, rogljičkih, sladicah, muslijih. Paziti moramo, da se način prehranjevanja ne prevesi v enolično. Izbirajmo raznovrstna živila in uživajmo v pripravi obrokov.

Pri veganskem načinu prehranjevanja se pogosto zgodijo pomanjkanja esencialnih beljakovin in aminokislin, vitamina B12, kalcija, železa, cinka, EPA in DHA maščobnih kislin (omega 3), vitaminov A, K2.

Smiselno je nadomeščati vitamine.

Vitamina B12 v rastlinski hrani popolnoma primanjkuje, vitamin A pa je prisoten kot betakaroten, ki se mora v telesu še pretvoriti v retinol, ki je aktiven. Mnogi verjamejo, da se karoteni zlahka pretvorijo v retinol, ampak temu žal ni tako. Potrebne so namreč velike količine karotena, težave se pojavijo, če ščitnica ne deluje pravilno, če ne zaužijemo dovolj maščob, če imamo slabo prebavo. Težavno je pridobivanje DHA, ki se nahaja v morski hrani. Priporočam prehransko dopolnilo v obliki alg. Prihaja tudi do pomanjkanja vitamina D, ki ga z gobami žal ne moremo nadomestiti. Gobe vsebujejo D2, ki se slabo absorbira. Prav tako ne moremo nadomestiti vitamina K2, ki ga v rastlinski hrani ni oz. edini nadomestek so fermentirana sojina zrna. V prehrani, ki ni veganska vitamin K2 najdemo v jajcih, siru, jetrih, govedini, piščancu (pašnih živali). Omega 3 iz rastlinskih virov je v obliki ALA, ki se zelo slabo pretvori v DHA/EPA.

Pazite, katera živila izbirate

Ni rečeno, da so veganski nadomestki tudi zdravi. Razna živila, ki so narejena kot nadomestek določenega živila lahko vsebujejo stabilizatorje, procesirane beljakovine, pretežno pa rastlinska olja v katerih prevladuje omega 6.

Recimo nadomestek masla je lahko narejen iz palminega olja, sončničnega olja, lanenega olja, olivnega olja, soli, okusov, sončničnega lecitina, mlečne kisline, procesiranih beljakovin, barvil. Takšna izbira masla je procesirano živilo.

Nekatera živila, ki jih lahko vključimo v veganski način prehranjevanja:

Kvinoja, ajda, riž, krompir, amarant, riževi rezanci, semena (bučno, laneno, sončnično, konopljino), ovseni kosmiči, stročnice kot so fižol, grah, čičerika, bob, leča, fermentirana soja, tofu, avokado, alge (spirulina, klorela), razni kalčki, oreščki, zelenjava, beljakovine (graha, konoplje, riža), sadje.

Moj nasvet: Planirajte svoje obroke in jih skrbno pripravite z veliko zelenjave, beljakovin ter zdravih maščob. Uporabite svojo domišljijo in uživajte v hrani :)

Do naslednjega članka...

7 views0 comments

Recent Posts

See All