• Ana

KAJ JE ALBUMINSKA SKUTA?

Veliko ljudi me vpraša kakšno to »sladko« skuto jem in kje jo lahko kupijo. Preden začnem pisati o tej »sladki« skuti vam želim predstaviti, da obstajata dve vrsti skute.

Prva je običajna skuta, ki jo najpogosteje najdemo na trgovskih policah. Običajna skuta je pravzaprav sveži sir, pri katerem se pri nastajanju iz mleka izloči kazein.

Druga, »sladka« skuta pa se imenuje Albuminska skuta, ki je pridobljena iz sirotke. Pridobijo jo tako, da sirotki dodajo kisavo, jo segrejejo na 90 stopinj celzija, pri tem procesu pa izstopijo beljakovine-albumini in globulini. Albumini sodelujejo pri presnovi maščob, globulini pa krepijo imunski sistem ter blagodejno vplivajo na prebavila. Sirotkine beljakovine so najkakovostnejše beljakovine, ki jih lahko pridobimo s hrano. Hranilna vrednost albuminske skute: Približno 30% suhe snovi 60% od suhe snovi predstavljajo beljakovine 20%-30% je maščob Preostanek so rudnine in nekaj laktoze.

Enostavni recepti za popestritev skute: Za pripravo zdrave malice lahko skuti dodamo banano, malo mleka, arašidovo maslo ter pravi kakav. Vse skupaj zmiksamo v mešalniku in dobimo zdrav beljakovinsko-maščobni smoothi, ki spominja na čokoladni napitek in je lahko odličen nadomestek sladici. K skuti prav tako pašejo maline, avokado ter prazaprav vsako sadje, ki ga imate radi :)

Albuminska skuta se lahko dobi v večjih trgovskih centrih. Najboljše pa je, če jo naročite pri kakšni lokalni kmetiji.

Se vam je zdela objava koristna in bi zanimala še koga? Delite zapis z njim :)

88 views0 comments

Recent Posts

See All