• Ana

JAJCE-POPOLNO ŽIVILO


Ojla,

tisti, ki me že spremljate nekaj časa veste, da obožujem jajca :) Prav zato sem tudi odprla rubriko "Jajca na številne načine", kjer bom objavljala različne recepte iz jajc.


Naslov članka "Jajce-popolno živilo" sem izbrala z razlogom, saj jajce predstavlja eno najpopolnejših živil na svetu. Je cenovno ugodno, lahko dostopno, enostavno za pripravo in vsebuje zelo koristna hranila. Jajce vsebuje praktično vsa hranila, ki jih potrebuje človeško telo. Je namreč popoln paket za zarodek, ki bi se v njem razvil. Poglejmo si, kaj se vse dobrega skriva v jajcu :)


Jajce vsebuje:

- Beljakovine in celo vseh 9 esencialnih aminokislin

- Holin, ki ščiti jetra pred zamaščenostjo. Jajca vsebujejo kar 147 mg holina na 1 veliko jajce. Za primerjavo, imajo goveja jetra največ holina z vrednostjo (300-400 mg/100g).

- Heme železo in tako preprečuje anemijo, saj se heme železo učinkovito absorbira v telo.

- Vitamine A, D, E, B12, K2

- Lutein in zeaksantin ohranjata dober vid. Pomagata preprečiti bolezni oči v starosti.

- Folati pomagajo k ustvarjanju in ohranitvi novih celic. Pomagajo preprečiti anemijo. Pomagajo proti zdravstvenim napakam pri rojstvu, če ga jemljemo v prvem trosmesečju nosečnosti.

- Betain je aminokislina, ki se bojuje proti srčnim boleznim, boleznim ožilja in možgansko kapjo.


Prehranska vrednost jajc (50g)

Kalorična vrednost: 70g

Maščobe: 5g

Beljakovine: 6g

Ogljikovi hidrati: 0

Iz svojih izkušenj lahko povem, da me jajca nasitijo in po obroku nimam želje po drugi hrani. Tisti, ki bi radi izgubili odvečno težo jim priporočam vključitev jajc v svoj jedilnik. Lahko jih pripravimo pečene kot glavni obrok, z njimi obogatimo solato, ali pa kuhane odnesemo s seboj za malico.


Oznake na jajcih

Primer oznake oz zapisa na jajcu: 2-SI-1303

Številka 2 pomeni način reje. Poznamo 4 načine reje: 0-ekološka reja, 1-prosta reja, 2-hlevska reja, 3- reja v kletkah (baterijska reja).

SI pomeni država proizvodnje (Slovenija)

1303 pomeni registrsko številko proizvajalca


Higiena...

- Jajca hranimo v hladilniku, saj jim tako podaljšamo dobo trajanja.

- Pri shranjevanju se izogibamo nagli temperaturni razliki, saj povzroči rosenje na lupini jajca. Na zunanji strani lupine se tako pospeši rast mikroorganizmov, ki lahko vstopijo v notranjost jajca skozi pore lupine. Lupina jajca ima na površju 7.000 -17.000 drobnih por

- Jajca ne smejo biti poškodovana in morajo biti brez vidne umazanije

- Jajca so pravilno hranjena v embalaži, če so postavljena z ožjim delom navzdol

- Če v jajčno mešanico pade strta lupina, jo s čistim priborom odstranimo

- Umazana jajca naj ne bi prali, saj lahko umazanija prodre skozi pore v notranjost (sama domača kdaj pa kdaj operem...do sedaj je bilo vse v redu).

- Pazimo, da vsebina jajc ne cedi po delovnih površinah, lupino pa takoj odvržemo v biološke odpadke.29 views0 comments

Recent Posts

See All