• Ana

DOMAČI PRALNI GEL ZA PERILO

Updated: Jul 29, 2019

Ojla,

tokrat malo drugačna objava na blogu. Izdelala sem pralni gel za pranje perila in morala sem deliti recept z vami, saj sem navdušena! Se strinjate z menoj, da je pomembno s čim peremo svoja oblačila? :) Če imam priložnost se trudim vračati k nizkocenovnim in neškodljivim sestavinam. Z malo truda lahko naredimo veliko. Sigurna sem, da vam bo recept prišel prav.


Pralno sredstvo se izdela s trdim milom, kot osnovo. Kupila sem Marsejsko milo z vonjem sivke, in nisem uporabila eteričnega olja. Milo perilo očisti, kis poživlja barve ter mehča vodo, soda bikarbona pa mehča vodo ter čisti perilo. Eterično olje mu da prijeten vonj. Koža nam bo hvaležna, saj domače pralno sredstvo ne vsebuje sintetičnih čistil, barvil in dišav.


Pralno sredstvo ima nežen vonj. Pri zelo umazanem oz. popackanem perilu ga še nisem testirala. Perilo z vonjem po ponošenem, pa lepo opere.Sestavine:

1. 100g (ali 120g) naravnega mila. Uporabila sem Marsejsko milo.

2. 1,5 žlice sode bikarbone

3. 2 žlici alkoholnega kisa

4. 3 litre vode

5. 20 kapljic eteričnega olja po vaši izbiri (opcijsko)


Priprava: Vodo segrevamo do vretja. Medtem naribamo milo na tanke trakce. Ko voda zavre jo odstavimo ter primešamo milo. Premešamo, da se milo popolnoma stopi. Dodamo še sodo bikarbono ter kis. Pustimo da se nekoliko ohladi ter po potrebi oz želji dodamo še eterično olje. Prelijemo v embalažo v kateri želimo hraniti gel. Jaz sem prelila v kozarce za vlaganje. Med ohlajanjem premešamo, da se pralno sredstvo ne strdi (naj bi bilo v tekočem stanju). Gel sem pustila ohlajati čez noč in pralno sredstvo se je strdilo. V takšnem primeru pralno sredstvo premešamo in spet bo nastal tekoč gel.

Doziranje:

Gel lahko damo direktno v boben, lahko pa ga vlijemo v prekat (kjer damo običajno pralni prašek). Odmerjamo po občutku, glede na to koliko je perilo umazano.

Pozdravček do naslednjega zapisa

32 views0 comments

Recent Posts

See All