• Ana

BEREMO DEKLARACIJE: Sir Trapist

Tokrat beremo deklaracijo sira trapist, od proizvajalca Bluedino

Sestavine: Mleko, mlečno kislinske kulture, ne jodirana sol, sirilo, utrjevalec: kalcijev klorid, konzervans: kalijev nitrat, barvilo: anato

Poglejmo najprej kakšna sestavina je utrjevalec KALCIJEV KLORID (E509): Kalcijev klorid ima podobno strukturo kot namizna sol, ampak vsebuje kalcij namesto natrija. Kalcijev klorid najdemo v morju in apnencu kot naravno sestavino. Uporablja se kot posip za ceste in pločnike v zimskem času proti zmrzali, v industriji itd. V prehrani ga najdemo kot dodatek, saj ohranja živila v trdnem stanju. Lahko je dodan v sire, marmelade, izotonične napitke. Kalcijev klorid ima lahko tudi stranske učinke, vendar je količina kalcijevega klorida kot dodatka v hrani varna za zdravje.

Poglejmo kakšna sestavina je utrjevalec KALIJEV NITRAT (E252): Kalijev nitrat se uporablja kot konzervans. Lahko ga najdemo v mesninah, sirih, zobni pasti. Pogosto uživanje ni priporočljivo. Dlje časa trajajoče konzumiranje lahko povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic.

Poglejmo kakšna sestavina je barvilo ANATO: Barvilo anato je naravnega, rastlinskega izvora in ni škodljiv za naše zdravje. Pridobiva se iz semen rastline Bixa Orellana. Najdemo ga kot barvilo v margarinah, sirih in naravnih kozmetičnih izdelkih.

Moje mnenje o izdelku:

Če nam je živilo z vsebnostjo konzervansa E252 zelo všeč, si ga lahko občasno privoščimo. Sama bi raje izbrala sir, ki ne vsebuje omenjenega konzervansa.

Kateri sir sem pri nakupovanju izbrala namesto Bluedino sira?

Pri nakupu sem se odločila izbrati sir, ki nima škodljivih dodatkov.

Sestavine: Pasterizirano kravje mleko, sol, mikrobiološko sirilo, mlečnokislinske bakterije.

17 views0 comments

Recent Posts

See All