• Ana

Ali se dovolj objemaš?

Ojla,

ali tudi ti misliš da je delovanje hormonov čudežno? Hormoni narekujejo delovanje našega telesa, če dobro skrbimo zase pa jih lahko tudi spravimo v red :) Meni zelo zanimivo področje, v katero imam namen poseči še globje. Danes bom pa pisala o hormonu ljubezni-o oksitocinu.

Oksitocin dodajo porodnicam in ta sproži popadke. Oksitocin sproža porod in tudi pripravi mamico na čustveno povezovanje z dojenčkom. Da ga mamica vzljubi, in prenaša vse napore ki sledijo. Od zbujanja ponoči, dolgega hranjenja, joka...

Poporodna depresija

Matere, ki nimajo dovolj oksitocina imajo kompliciran porod, težave z dojenjem, čustveno povezovanje z otrokom je oteženo. Poporodna depresija je torej hormonsko pogojena in jo lahko rešimo z nadomeščanjem hormonov, ki manjkajo.

Oksitocin pa ni prisoten samo pri mamicah in porodnicah, ampak tudi pri ostalih. Brez oksitocina bi bilo življenje mehansko in robotsko. Ljudje, ki jim primanjkuje oksitocin se radi držijo sami, opravljajo delo sami, živijo sami, neradi delajo v timu, kontakt z ljudmi jim je neprijeten. Ženske ne doživijo orgazma, moški pa ne morejo vzpostaviti ljubezenskega odnosa. Ljudje z nizkim oksitocinom so ponavadi napeti, izgledajo bledo, emocionalno ne zardijo in se redko smejijo.

Antidepresivi

Antidepresivi zmanjšajo nivo oksitocina. Ob jemanju antidepresivov postanemo brez čustev.

Oksitocin lahko zbliža partnerje. Omogoči nam, da živimo lepše in ugodnejše življenje. Če ga dodajamo se nam ni treba bati stranskih učinkov, saj je naravna snov, ki ga izloča hipofiza.

Izkušen zdravnik lahko oceni, ali lahko nadomeščanje oksitocina pomaga, ali obstajajo kakšne druge ovire zaradi katerih ne moremo vzpostaviti zdravega čustvenega odnosa. Nivo oksitocina se lahko izmeri.

Oksitocin in hormon stresa sta povezana, saj preveč oksitocina lahko privede do izčrpanja hormonov nadledvičnih žlez. Posledica je zrušenje hormonskega sistema. Premalo oksitocina pa bi nas pripeljalo do večje odpornosti na stres in prav to počnejo antidepresivi.

Kako naravno povečati nivo oksitocina?

Z objemanjem. Objemite svoje družinske člane, svoje hišne ljubljenčke. Če otroke že od otroštva objemamo in izkazujemo nežnost lahko obdržijo dober nivo komunikacije in ljubezni. Celo pomisel na ljudi, ki so vas crkljali izzove izločanje oksitocina.

Povečaj oksitocin, blokator stresa z objemi, poljubi in crkljanjem.

Do naslednjega članka...

7 views0 comments

Ana Budin

infofitsem@gmail.com

Osebna trenerka fitnesa in prehranska svetovalka.

ustanoviteljica fitsem.si, avtorica knjige "Ko zadiši po kruhu"

KONTAKTNI PODATKI PODJETJA:

Matjaž Budin s.p.

Zapučke 16B

5290 Šempeter pri Gorici

e-mail: infofitsem@gmail.com

POGOJI POSLOVANJA