• Ana

ALI JE PRI VADBI POMEMBNA GIBLJIVOST?


Ko govorimo o vadbi, verjetno najprej pomislimo na izgled telesa. Seveda je lepo, če skrbimo zase in izgledamo lepo, ampak poleg lepote je pomembno tudi zdravje. Pri vadbi se osredotočamo na glavni del treninga in na naše cilje, ki smo si jih zastavili (izguba maščobne mase, pridobitev mišične mase…)

S sedečim načinom življenja in s staranjem, se naša gibljivost lahko zmanjša. Vaja počepa, ki naj bi ga oseba pravilno izvedla, postane težka in tehnika nepravilna. Poleg glavnega dela treninga ne smemo torej pozabiti na vaje za gibljivost in fleksibilnost.


Kaj je fleksibilnost in funkcionalna gibljivost?

Fleksibilnost je odvisna od dolžine ali togosti mišičnega tkiva, ki poteka preko sklepa ali preko več sklepnega sistema. Pri fleksibilnosti ni nujno, da ima oseba dobro koordinacijo, ravnotežje in moč. Če želimo raztegniti mišico v sklepu, ki ima omejeno gibljivost, ne bomo dosegli optimalnega cilja, in obratno. Zato igra pomembno vlogo tudi sklepna gibljivost.

Funkcionalna gibljivost (mobilnost) je povezana s premikanjem delov telesa v polni amplitudi, brez omejitev in brez kompenzacij. Pomembno vlogo igrajo fleksibilnost, jakost, koordinacija in tudi ravnotežje. Funkcionalno gibljivost ocenjujemo v več sklepnih gibalnih vzorcih. Na primer: Pri izvedbi počepa opazujemo položaj telesnih segmentov (npr. medenice, stopal, gležnjev). Pri izvedbi počepa ocenjujemo tudi moč, koordinacijo in ravnotežje.

Da bi določene vaje izvedli funkcionalno, je priporočljivo v trening redno vključiti vaje za sklepno gibljivost in fleksibilnost (vaje za raztezanje).


Kdaj vključiti v trening vaje za sklepno gibljivost in fleksibilnost?

Pogosto se pred glavnim delom vadbe ogrejemo na kardio napravah. Na tekalni stezi, kolesu, orbitreku in podobnih napravah dvignemo telesno temperaturo in povišamo telesni utrip, a ne razgibamo sklepov v polni amplitudi. Zato je priporočljivo, da pred glavnim delom vadbe vključimo tudi vaje, s katerimi delamo na primerni in polni sklepni gibljivosti . Sklepe pripravimo na vadbeni del, saj se sklep namaže s sklepno tekočino. Sklep bo pripravljen na doseganje večje amplitude giba. Poleg vaj za sklepno gibljivost, je pomembna tudi redna masaža mišičnega tkiva.

Če nimamo polne mobilnosti bo naše gibanje nekvalitetno in pojavile se bodo kompenzacije. S takšnim gibanjem se nam poruši stabilnost, izgubljamo energijo, soočamo se z neenakomerno obremenitvijo telesnih segmentov, imamo slabo kontrolo med samim gibanjem. S polno mobilnostjo zmanjšamo možnost poškodb, izboljšamo jakost in moč, imamo večjo ekonomičnost gibanja.


V ogrevalni del vadbe vključimo torej vaje za mobilnost. Redno se raztezajmo, na dneve, ko imamo regeneracijo. Ne pozabimo tudi na redno masažo mišičnega tkiva.


Lep pozdrav do naslednjič, ko si bomo pogledali nekaj ogrevalnih vaj za sklepno gibljivost.

29 views0 comments

Recent Posts

See All