• Ana

ŠKODLJIVOST GLUTENA-RESNICA ALI LAŽ?

Kaj je gluten?

Gluten ali lepek je beljakovinski kompozit, ki omogoča lepljivost. Gluten veže skupaj moko iz katere se speče kruh, pecivo, pica in drugo. Je tudi zanesljiv stabilizator in omogoča sirovim namazom in margarinam ohraniti gladko teksturo. Prav tako preprečuje omakam, da bi se sesirile.

Moderna proizvodnja živil in genski bioinženiring dovoljuje gojenje žit, ki ima kar 40-krat več glutena kakor žito, ki so ga gojili še pred nekaj desetletji.

Ste opazili, da se iz čiste ajdove moke težje speče kruh? To je zato, ker ajda ne vsebuje lepek in zato testo težje zamesimo.

Občutite ugodje?

Ste občutili ugodje, ko ste pojedli žemljo, krof, pecivo, hrustljav košček belega kruha, tortico? Verjetno je odgovor pritrdilen. Niste edini, ker se polipeptidi iz razgrajenega glutena prisesajo k možganskemu morfinskemu receptorju in tako povzročijo ugodje.

Gre za isti receptor, na katerega se vežejo opiati, učinek je pa užitek.

Saj vendar nimam celiakije, torej mi gluten ne škodi?

V pogovoru z znanci velikokrat slišim prepričanje, da so brez-glutenska živila le modna muha in da nam, ki nimamo celiakije gluten ne škodi. Tukaj sem se tudi sama začela spraševati in raziskovati. Našla sem tole krasno knjigo, ki jo je napisal nevrolog in mi je odgovorila na vprašanje. Naj na kratko razložim:

Celiakija je skrajna preobčutljivost na gluten in se razlikuje od navadne občutljivosti. Celiakija je obolenje, pri kateri se poškoduje tanko črevo. Celiakija je ena najhujših reakcij, ki jo povzroči gluten.

V primeru navadne občutljivosti na gluten, pa lahko pride do odziva imunskega sistema, ki se kaže kot boleč trebuh, slabost, diareja, zaprtje, razburjeno črevesje. Lahko pride do poškodb črevesnega tkiva in posledica je prepustno črevo. Ko imamo pa prepustno črevo pride do drugih avtoimunskih bolezni.

Kaj pa naši možgani?

Posledice na možganih ne bolijo in posledicam po navadi pripisujemo starost. Avtor navaja, da smo lahko prav vsi občutljivi na gluten, vendar pa tega ne občutimo in se ne zavedamo. Primer so glavoboli, Alzheimerjeva bolezen, demenca, depresija, shizofrenija, epilepsija, ADHD.

dr. Rodney Ford iz novozelandske klinike pravi tako: "Temeljni problem z glutenom je, da moti živčne poti v telesu...gluten je povezan z nevrološko škodo pri pacientih tako tistih, ki izkazujejo celiakijo, kot tistih brez njenih znakov."

Iste posledice pa je objavila tudi Mayo klinika leta 2006.

Ko so raziskovalci skenirali možgane pacientov so odkrili spremembe v beli možganovini, ki so bile povezane z glutensko preobčutljivostjo.

Lahko povzamemo, da brez-glutenska živila niso le modna muha. Že skozi celo dvajseto stoletje so razni zdravniki dokumentirali nevrološke probleme pri pacientih s celiakijo, vendar niso znali določiti zaporedja dogodkov. Komaj s prihodom tehnologije so prihajali do spoznanj, da je gluten povezan tudi z nevrološkimi problemi.

Do naslednje objave...

Iz knjige: Požgani možgani, avtor: dr. med., David Perlmutter

16 views0 comments

Recent Posts

See All