• Ana

ŠČITNICA-ŽLEZA, KI REGULIRA METABOLIZEM (2.del)

Ojla,

nadaljujemo s člankom o ščitnici. V prejšnjem članku sem napisala nekaj osnovnih stvari in navedla simptome nepravilnega delovanja ščitnice.

Imamo simptome, kaj pa sedaj?

Predlagam, da se zglasite pri zdravniku, ki vas bo napotil na testiranje in po potrebi še k endokrinologu ki je specializiran za tireologijo. Kar opažam je, da se včasih medicina obnaša kot da smo robotki, in nam vsem dajo testirati samo TSH, T3, T4. Tisti, ki ste si dali testirati hormone, že veste :)

Ampak samo test TSH ni tako zanesljiv, kot si mislimo. Dve osebi, z enakimi vrednostmi TSH lahko izkusita različne bolezni ščitnice. Če se želite malo bolj informirati in si želite dobro, vprašajte zdravnika, naj vam tovrstne stvari malo bolj razloži kot po navadi.

Kaj naj si dam še testirati?

Potrebno se je testirati malo bolj obširneje. Torej, naj vam naredijo preiskave za: TSH, prosti T3, prosti T4, reverzni T3, anti TPO, anti Tg, anti TSH, klasična krvna slika, osnovne biokemične preiskave, feritin, Fe (železo), UIBC, TIBC, B12, folat, vitamin D, hs-CRP, SE in hormon cistein. Dobro bi bilo tudi testirati spolne hormone, hormone nadledvične žleze in izulin, saj se hormoni ščitnice usklajujejo z drugimi hormonskimi sistemi. Dobro bi bilo narediti tudi ultrazvok ščitnice.

Zakaj samo TSH ni dovolj testirati?

Vrednost TSH ne pokaže nivo hormonov ščitnice v telesu. TSH je hormon hipofize, in ta reagira na nivo hormonov ščitnice v hipofizi.

V telesu pa se hormoni ščitnice obnašajo drugače kot v hipofizi. V telesu hormoni namreč reagirajo na slabo prehrano, vnetje ali toksine.

Lahko imamo nizko raven hormonov ščitnice v telesu, vendar visok ali normalen nivo v možganih ali hipofizi. Tako lahko razumemo, da smo glede na nivo hormonov v hipofizi zdravi, v telesu pa imamo recimo hipotirozo.

Do naslednjega članka...

5 views0 comments

Ana Budin

infofitsem@gmail.com

Osebna trenerka fitnesa in prehranska svetovalka.

ustanoviteljica fitsem.si, avtorica knjige "Ko zadiši po kruhu"

KONTAKTNI PODATKI PODJETJA:

Matjaž Budin s.p.

Zapučke 16B

5290 Šempeter pri Gorici

e-mail: infofitsem@gmail.com

POGOJI POSLOVANJA