• Ana

ŠČITNICA- ŽLEZA, KI REGULIRA METABOLIZEM (1.del)

Ojla,

z današnjo prvo objavo o ščitnici bo sledilo več nadaljevanj člankov, saj je tema kar obsežna. Namen člankov je spoznati osnove delovanja ščitnice. Hormone sem začela študirati prav zato, ker imam tudi jaz med mnogimi diagnosticiran Hašimotov tiroiditis, in to še iz srednješolskih let. Na podlagi izvidov je vse v mejah normale, tako da zdravil ne jemljem. Že nekaj časa se sprašujem če sploh ravnam prav. Ali si dam pregledati prave hormone? Iz enega vira slišim to, iz drugega ono...in ostanem zmedena. Na izobraževanju za naziv prehranske svetovalke pa so se moja obzorja razširila in sem se pričela v določena področja, ki me najbolj zanimajo poglabljati.

Pa začnimo...Ščitnica je žleza, ki regulira naš metabolizem. Nahaja se na sprednji strani vratu in je v obliki metulja. V primeru, da opazimo zadebelitev se odpravimo na posvet k zdravniku. V mojem primeru je zdravnica zadebelitev opazila sama. So pa prisotni še drugi simptomi nepravilnega delovanja, kot je kronična utrujenost, spremembe na koži, zaprtje, zatekanje nog, glavoboli, nepravilno delovanje srca, občutek cmoka v grlu, slaba cirkulacija, občutek mraza, bolečine v sklepih in mišicah.

Ko telo potrebuje veliko energije kot recimo pri akutnih operacijah, travmah glave in možganov, hudih opeklinah, emocionalnih pretresih...naša ščitnica preneha proizvajati hormone in tako telesu prišpara energijo. Če pa živimo vedno stresno in je to edini način ki ga poznamo, potem je ščitnica v velikih težavah. Ščitnica lahko preneha delovati.

Največji problem je, ker sploh nismo izobraženi o našem telesu. Zato sem se tudi odločila članke deliti z vami. Poznavanje osnov našega telesa je še kako pomembno! Ampak brez panike, če ugotovimo, da naša ščitnica ne deluje pravilno. Z obiskom zdravnika in pravo terapijo lahko težavo odpravimo in lepše zaživimo.

Delovanje ščitnice

Ščitnica (zdrava) proizvaja hormon T4, ki se v telesu pretvori v T3. To pa se dogaja pod nadzorom glave (hipofize in hipotalamusa) in hormona TSH, ki ga proizvajata. Bolniki, ki bolehajo za diabetesom, multiplo sklerozo organizem ni sposoben dobre pretvorbe hormona T4 v T3 (sindrom nizkega T3). Za tovrstne bolnike je priporočljivo nadomeščati T3 in T4.

Kako vem, da ima ščitnica težave?

Telo je vedno dobro pogledati celostno. Ni nujno, če imamo kakšen simptom, da imamo nujno nepravilno delovanje ščitnice. Recimo napihnjenost trebuha je lahko znak tudi za obolenja črevesja. Če opazimo več tipičnih simptomov, gremo lahko testirati hormone...o tem v naslednjem članku.

Naštela bom telesne znake: Zatečenost obraza, Prekomerna teža, Suhi lasje ki se hitro lomijo, Difuzno izpadanje las, Redčenje zunanje tretjine obrvi, Zatečene veke, ustnice,jezik, povečana ščitnica (ki je vidna na vratu), suha koža ki izzove srbečico, luščenje kože na lakteh, hladne in otečene dlani, pretirano fleksibilni prsti, rumenkaste dlani, lomljivi nohti, napihnjenost trebuha, zatečene podkolenice, hladna in otečena stopala,rumenkati podplati pri spuščenih stopalih, nagnjenost k infekcijam (uho, nos, grlo), lahko pridobivanje na teži, težavno hujšanje, jutranja utrujenost in boljše počutje po fizični aktivnosti, slabo prenašanje mraza ali toplote, smrčanje, zmanjšana žeja in uriniranje, glavoboli, migrena, šum v ušesu, bolečine v mišicah, krči v nogah ponoči, sindrom karpalnega kanala, bolečina v križu.

Psihični znaki: Mentalna upočasnjenost, apatija, jutranja depresija, slab spomin in koncentracija.

Nadaljevanje o ščitnici, vas čaka v naslednjem članku...

23 views0 comments

Ana Budin

infofitsem@gmail.com

Osebna trenerka fitnesa in prehranska svetovalka.

ustanoviteljica fitsem.si, avtorica knjige "Ko zadiši po kruhu"

KONTAKTNI PODATKI PODJETJA:

Matjaž Budin s.p.

Zapučke 16B

5290 Šempeter pri Gorici

e-mail: infofitsem@gmail.com

POGOJI POSLOVANJA